Barn og ungdom

Barn og ungdom – tilbud på Lier bibliotek

Vi har egne barne- og ungdomsavdelinger både i Lierbyen og på Tranby. Her det er fritt fram for barn og ungdom å komme og leke, gjøre lekser og lese. Mange benytter seg av datamaskinene og det trådløse nettet. Vi har brettspill og puslespill man kan spille mens man er på bibliotekene. I Lierbyen finner du også en kostymeavdeling med utkledningsklær, et digitalt gulvspill med lek-og-lær-spill og 3d-printer. Både i Lierbyen og på Tranby har vi Nintendo Switch-konsoller og spill man kan låne til bruk i biblioteket.

Biblioteket er en møteplass for mange. Det ønsker vi det skal være for alle, også barn og unge, men vi ønsker at det blir brukt innestemme, at man rydder etter seg og tar hensyn til andre besøkende.

Magisk barnelørdag

Hver 1. og 3. lørdag i måneden er det Magisk barnelørdag på enten Lier bibliotek eller Lier Kulturscene, med arrangement for barn.

Arrangementene på biblioteket er gratis. For arrangementene som foregår på biblioteket kan du se “Hva skjer?” her på vår hjemmeside, eller få med deg en brosjyre i biblioteket. Arrangementene annonseres også på Lier biblioteks Facebook-side  og på plakater.

Lesestund for barnehagebarn

I vår- og høstsemesteret har vi lesestund for barn på hovedbiblioteket i Lierbyen (oddetallsuker) og filialen på Tranby (partallsuker). Lesestunden starter kl. 10.00 og det leses forskjellige historier hver gang som varer i omtrent 20 minutter. Passer barn ca. 3-5 år.  Tilbudet er for barnehager og andre som er hjemme med barn på dagtid. Ingen påmelding – bare møt opp!

Oppdatert informasjon om datoer ser du her. 

Vi kan gjøre avtaler om lesestund utenom oppsatte tider.

Sjakklubb på Tranby

Torsdager kl. 13.30 – 15.30 er det sjakklubb for barn og unge på Tranby bibliotek. Ingen påmelding. Møt opp og spill sjakk med andre!

Lesekroken

Biblioteket tilbyr tilgang til Lesekroken.no , som inneholder bøker og lydbøker med eventyr av Asbjørnsen & Moe på norsk, og på 19 av de vanligste fremmedspråkene i Norge.

Sidene har også interaktive aktiviteter som pusling, fargelegging og ordlotto.

Vil du bruke Lesekroken på skolen eller i barnehagen, må du gjerne gjøre det. Dette kan være et flott verktøy for språktrening.

Ta kontakt med oss for passord.

For barnehagene:

Bibliotekbesøk:
Innenfor åpningstiden kan barnehager selvsagt besøke biblioteket fritt. Her er det anledning til lesing, bygge lego/duplo, kle seg ut og spille ulike brettspill. Og selvfølgelig kan matpakka spises hos oss.

På biblioteket i Lierbyen har vi drivhus, 3D-printer og et interaktivt gulvspill til disposisjon.

Er det ønske om et besøk for barnehagene med opplegg for eksempel å bli-kjent-med-biblioteket eller boklesing med et bestemt tema lar dette seg ordne. Gjør avtale på forhånd med det biblioteket det gjelder. Slike besøk kan også gjøres utenom de ordinære åpningstidene.

Lesestund:
I vår- og høstsemesteret har vi lesestund for barn på hovedbiblioteket i Lierbyen og filialen på Tranby. Lesestunden starter kl. 10.00. Det leses forskjellige historier hver gang som varer i omtrent 20 minutter. Passer barn ca. 3-5 år. Passer for barnehager eller andre som er hjemme med barn på dagtid. Ingen påmelding – bare møt opp!

Oppdatert informasjon om datoer ser du her.

Vi kan avtale lesestund utenom oppsatt tid med eget tema. Ta kontakt!

Bokkasser:
Barnehager kan bestille bokkasser av biblioteket. Oppgi gjerne alder på barna, eventuelt tema og om det er også er ønskelig med faktabøker. Kassene må hentes på biblioteket og lånetiden er 2-3 måneder.

Fremmedspråklige bøker:
Ønsker dere å låne bøker på fremmedspråk/annet morsmål, lar det seg ordne via Nasjonalbibliotekets flerspråklige bibliotek. Oppgi alder og språk, så bestiller vi bøkene for dere. De har i tillegg filmer, lydbøker, språkkurs og eventyrposer.

Barnebøker på flere språk finnes også i digital form på Verdensbiblioteket

Ønsker du eventyr på andre språk, kan vi anbefale Lesekroken.no. Her får du tilgang til digitale eventyr på 22 forskjellige språk. Eventyrene kan leses eller bli opplest.

Ellers kan man fargelegge, legge puslespill og synge karaoke. Spør oss om passord til Lesekroken for bruk hjemme, i barnehagen eller skolen.

Boktips/bokpresentasjon:
Biblioteket kan gi boktips i forhold til spesielle temaer eller vi kan ha en bokpresentasjon for personalet. Sistnevnte bør avtales i god tid.

Samarbeid med skolene:

Besøk på biblioteket:
Besøk på biblioteket for skolene kan gjøres når som helst i bibliotekets åpningstid. Dersom man ønsker et opplegg med f.eks. informasjon om biblioteket, opplesing, få lånekort eller lignende, kan man gjøre direkte avtale med biblioteket.

Lånekort:
Hvis elevene skal ha egne lånekort må skolen sende lånekortskjema og lånereglement hjem til foresatte for utfylling og signering. Utfylt skjema tas med til biblioteket. I tillegg må elevene registrere seg på nett. Slik får eleven lånekort raskest mulig, og får mest mulig ut av bibliotekbesøket!

Bokdepoter/kasser:
Skolene kan bestille bokdepoter fra biblioteket. Dette gjelder både fag- og skjønnlitteratur. Nivå, mengde og lånetid avtales med biblioteket. Lærer må gjerne komme med forslag til innhold. Bøkene sendes skolene med internposten, eller skolen henter/bringer selv. Lærer får en egen lånekonto knyttet til skolen og er ansvarlig for tilbakelevering av bøker.

Bokpresentasjon/opplesing:
Barnebibliotekar kan holde bokpresentasjon for elevene på biblioteket eller på skolen. Bokpresentasjoner må avtales minst en måned i forveien.

Digitale bøker:
Med appene Bookbites og Libby (engelskspråklige bøker) kan elever/lærere låne/lese bøker via smarttelefon/nettbrett. Dette gir tilgang på bøker uten å måtte forlate klasserommet. Her finner du et  utvalg e-bøker og lydbøker. Tilgang krever at man er registrert som låner ved Lier bibliotek.

Nettbiblioteket på Nasjonalbiblioteket har digitaliserte utgaver av norske bøker frem til år 2000. Spør oss om tips til bruk av denne tjenesten!

Rådgivning skolebibliotek:
Biblioteket kan bistå med veiledning overfor skolene når det gjelder bibliotekfaglige spørsmål som samlingsutvikling (innkjøp, kassering, registrering, plassering etc ). Vi kan også bistå når det gjelder valg og bruk av elektronisk biblioteksystem.

Bokpresentasjon for lærere:
For kunnskap om nye bøker for barn og unge anbefaler vi aktuelle lærere å delta på følgende årlige seminarer arrangert av Fylkesbiblioteket:

  1. Ungdomsbokgildet – arrangeres hvert år i november i Drammen. Presentasjon av nye bøker tilpasset ungdomstrinnet.
  2. IBBY seminar om barne- og ungdomsbøker – arrangeres hvert år i januar på Drammensbiblioteket. Presentasjon av nye billedbøker samt bøker for barne- mellom- og ungdomstrinn med forelesere fra IBBY.

Kontaktpersoner barn og ungdom:

Lierbyen: Asbjørg Jonassen.
Telefon: 32 22 02 61
E-post: asbjorg.jonassen@lier.kommune.no

Tranby: Tom Kenneth Kristoffersen
Telefon: 32 85 47 17
E-post: tom.kenneth.kristoffersen@lier.kommune.no

Hopp rett ned til innholdet