Bok-inspirator Liv Gade 4. desember 2019

Bok-inspirator Liv Gade 4. desember 2019

Det er alltid hyggelig å få besøk av Liv Gade, Norges eneste bok-inspirator! Som avslutning på Bokåret 2019 var hun på Lier bibliotek 4. desember for å gi tips om bøker til de fremmøtte, med samme glødende engasjement som alltid.

I tillegg til Gade fikk vi møte hele tre forfattere, som også presenterte sine bøker. Dette var Ellen Vahr med sin nye roman Miss Marie, Heidi Auensen med dokumentarromanen Jenta med den grønne skjorta og Therese Lund Stathatos med Det vi ikke sier.

Bøkene som ble presentert av Liv Gade var ellers:

Delia Owens: Der krepsene synger
I følge Gade en av de beste bøkene hun har lest, og hun har lest mange! En historie om en sterk kvinneskikkelse på 60-tallet, som blant annet tar for seg overlevelse i villmarka, noe som passer i vår miljøbevisste tid. Den er poetisk og stillferdig, og samtidig en uhyre spennende krim.

HKH Mette-Marit og Geir Gulliksen (red): Hjemlandet: og andre fortellinger
Norske forfattere skriver om hva det vil si å være norsk, hva får en til å føle seg norsk og hva er den norske folkesjela. Mange gode og undrende tekster.

Kristin Valla: Ut av det blå
Ti år gamle Elin mister sin far og begge storebrødrene i et leirras. Letemannskapet finner brødrene, men aldri faren. Her begynner et familiemysterium som ikke kommer til overflaten før Elin som voksen begynner å rydde i barndomshjemmet etter morens død. Det handler om alt vi holder skjult og fasadene vi klamrer oss til. Kristin Valla har ikke minst klart å gjøre en hinsides spennende fortelling ut av det.

Nina Lykke: Full spredning
Nina Lykke ble tildelt Brageprisen for denne romanen om “de store forventningers misnøye”. Hun skriver om tap av meningen med livet, som gjerne går hånd i hånd med økt velstand.

Ingvar Ambjørnsen: Ekko av en venn
Etter 20 år er Elling endelig tilbake! Vi møter ham i Oslo, hvor han ankommer med toget fra Larvik, og får seg hybel hos en eksentrisk dame på Grefsen. Han er fortsatt en underlig skrue som sitter på fastlegekontoret for å ta en kaffekopp, samler på utklippsbøker om Gro Harlem Brundtland og passer på å rettferdig fordele hvilken butikkekspeditør han oppsøker. Et underlig skjørt vennskap oppstår mellom ham og hybelvertinnen, mens det under overflaten er en sår fortelling om bunnløs ensomhet.

Oslo Krisesenter: Krisemat
Dette er en oppskriftsbok fra krisesentrene, som blir oppsøkt av tusenvis av kvinner og barn hvert år. Matoppskrifter fra 24 land er samlet her. I følge bokinspiratorens ektemann som er fotograf, inneholder den også unike bilder. Kjøper du boka, gir du samtidig et bidrag til krisesentrene.

Jo Nesbø: Kniv
I den siste boka om Harry Hole går det skikkelig dårlig med vår helt. Han er suspendert fra jobben, kastet ut av kjæresten og har begynt å drikke igjen. Når så hans livs kjærlighet Rakel blir funnet drept i det som var deres felles hjem, går det virkelig til helvete. Blendet av raseri blir Hole besatt av å finne morderen, og han tror han vet hvem det er. Dette er til tross for den sedvanlige hardkokte tematikken en litt mer dempet versjon av Harry Hole-bøkene, for dem som synes de har vært for blodige og brutale.

Helene Flood: Terapeuten
En brakdebut fra Helene Flood, som ble solgt til 23 land før utgivelsen. Flood er selv terapeut, noe som kommer godt med når hovedpersonen er terapeut, i tillegg til at det er tatt i bruk en god del psykologi for å lage denne historien så skummel og ekkel som mulig. Dette er et psykologisk dypdykk i menneskets mørke indre.

Skal du lese bare en bok i år – må du ta deg sammen!