Digitale kulturtilbud

Digitale kulturtilbud

Digitale kulturtilbud finnes heldigvis, selv om vårens arrangementer er avlyst! Bibliotek, foreninger og andre institusjoner har ressurser til underholdning og læring. Disse kan du kan benytte hvor som helst bare du har en internettforbindelse. De fleste av tilbudene som nevnes her, er gratis tilgjengelig året rundt, noen av dem er spesielt for denne spesielle tiden vi er inne i, eller betalingstilbud som er gjort gratis for en begrenset periode.

Filmbib

Har du rundet Netflix? Filmbib er en strømmetjeneste hvor du kan se norske dokumentar- og kortfilmer gratis. Du trenger bare å logge på med ditt nasjonale lånekort og PIN-kode, så kan du se filmene hvor som helst. Filmbib fungerer også på mobile enheter, og kan lastes ned som app for Android og iPhone.

Alle filmene du finner her er kjøpt inn gjennom den nasjonale innkjøpsordningen for film. Ordningen administreres av Norsk filminstitutt på oppdrag fra Kulturdepartementet og er opprettet for å bidra til bredde og kvalitet i filmtilbudet, for voksne og barn, og stimulere filmkulturen i Norge.

Her er noen filmtips fra oss:

Opprørsskolen – en dokumentar om forsøksgymnaset i Oslo.
(Dokumentarfilm fra 2018)

I 1967 åpnet en helt unik skole – Forsøksgymnaset i Oslo. Et fritt, demokratisk gymnas, laget på ungdommenes premisser. En skole hvor allmannamøtet var høyeste myndighet, elever var med på å ansette lærere, og elever og lærere hadde et felles ønske om å gå inn i sin tid, tørre å stille kritiske spørsmål og gjøre verden, eller i det minste skolen, til et godt sted å være.
Biblioteket har en bok med samme tema: Da tenåringene tok makta : trettisju års opprør i fristaten Forsøksgym

Zara og dei: Gorillahjerne til middag
(Animert kortfilm fra 2019)

Hvis barna trenger litt annen stimuli enn Peppa Gris og Disney Channel, finnes det mange fine animerte norske filmer i Filmbib. “Zara og dei” er basert på en bok av Bjørn Sortland og Elisabeth Moseng. 

(Dokumentarfilm fra 2019)
En retrospektiv, coming-of-age-dokumentar om en gruppe gutter som plyndret tog på 90-tallet. Togrøvere er en nostalgisk og stemningsfull dokumentarfilm om det å havne på utsiden av samfunnet. Ranheims-gjengen var en guttegjeng på midten av 90-tallet som begikk tyveri fra godstog. Denne har også vært en populær podcast.
Du finner filmer også fra lengre tilbake i tid i Filmbib, og stadig nye filmer legges til.

Nrk-arkivet

Husker du Lille Lørdag, Bit for bit – bilde for bilde eller Fjernsynskjøkkenet? Nrk-arkivet er en gullgruve av gamle skatter fra den norske fjernsynshistorien. Nå har de lagt ut tips om sine gamle trimprogrammer – hjemmetrening passer jo godt i disse tider. Gratis tilgjengelig på nett.

Lokalhistoriske bilder

Lokalhistoriske bilder fra Lier Historielags bildearkiv er en ressurs der du kan søke i over 4000 historiske bilder fra Lier. Er du interessert i lokalhistorie, kan kanskje disse dager være en anledning til å fordype seg i materialet?

I Kultursøk kan du søke etter (lokal)historiske bilder fra hele landet, i flere kilder.

Digitale arrangementer:

Sjekk Lier Kulturscene for tips til kulturopplevelser du kan få med deg hjemmefra!

Ting å gjøre i Lier kommune

På Aktuelt-sidene til Lier kommune finner du mange tips om aktiviteter i korona-perioden. Her er det ikke bare digitale tilbud i stengeperioden, selv om tipsene legges ut digitalt. Du kan bli med på å lage kunst i naturen, turtips og online quiz. Følg med og se hva som skjer!

Pressreader

Pressreader er en app som tar deg lese aviser og tidsskrifter fra mer enn 100 land. En stor og gledelig nyhet nå i disse bibliotekstengte tider er at du ikke trenger å gå innom et bibliotek for å fornye tilgangen til å lese disse gratis (denne varte tidligere i sju dager fra sist du var på et såkalt Pressreader “hotspot”). Nå ligger Pressreader tilgjengelig i Bibliofil-appen! Gå inn på Meny – Digitale tjenester – Pressreader, og det er bare å lese aviser og blader gratis fra din egen stue.
Ønsker du for eksempel å holde fremmedspråkkunnskapene ved like, og samtidig er interessert i mote, kan du lese franske Vogue, Glamour eller Marie Claire…eller kanskje tyske Classic Cars er mer din stil.
   

BookBites

BookBites er bibliotekets app for å låne e-bøker. Du kan lese mer om hvordan ved å trykke på lenken. I disse dager fylles det på med flere bøker, slik at du skal kunne finne et godt utvalg digitale bøker (og noen lydbøker). Tjenesten er gratis, og bøkene låner du med lånenummer og pin-kode. (mangler du dette, kan du fremdeles kontakte oss! Biblioteket er betjent med en person i normal kontortid, selv om vi holder stengt for publikum).

Flere digitale bøker (gratis selvfølgelig!)

Billedbokhylla.no er en samling med eldre billedbøker, digitalisert av Nasjonalbiblioteket.

Bokhylla.no er en tjeneste fra Nasjonalbiblioteket hvor du kan lese digitaliserte bøker, blader og aviser som er gitt ut frem til år 2000. Disse er gratis tilgjengelig for alle som befinner seg på norsk IP-adresse. Tekstene leses gjennom en vanlig nettleser på PC, nettbrett eller mobiltelefon. Du trenger ikke å logge inn for å benytte Bokhylla.

Verdensbiblioteket.no har ebøker og lydbøker på språk fra hele verden.

Project Gutenberg har gratis ebøker til utlån hvor copyrighten er gått ut. Mest på engelsk.

Flere ressurser for barn:

Aftenposten junior er gratis i disse dager. Her får barna nyheter på egne premisser. Trykk på lenken for å lese hvordan du får tilgang.

Brillebjørn er hjemme fra barnehagen selv om han ikke er syk” er en høyst aktuell barnebok om koronavirus og hjemmekontor, skrevet av Ida Jackson. Få den tilsendt på e-post ved å trykke på lenken.

Salaby barnehage er Gyldendals digitale læringsressurs med mange fine lek-og-lær-spill til barn i førskolealder. Denne er åpen for alle i korona-tiden.

Lesekroken har eventyr og sanger for barn på mange forskjellige språk. Bruk denne med Lier biblioteks passord: lierbibliotek

 

Liunger leser

#liungerleser er Lier biblioteks “egen” hashtagg på Instagram, hvor vi anbefaler bøker og oppfordrer andre som har lesetips til å tagge med #liungerleser. Man trenger ikke å være liung for å bruke denne selvfølgelig!

 

 

 

 

 

Stengt for kommentarer.