Digitale tjenester

NYHET: Digihjelpen: Gutta på biblioteket

Synes du det er vanskelig med data, smarttelefon eller nettbrett? Har du vanskeligheter med å forstå offentlige brev og nettsider? Nå kan du få bedre hjelp med dette og mye mer på biblioteket.

Synes du det er vanskelig å skrive jobbsøknader eller fylle ut leiekontrakter? Med gutta på biblioteket kan dette bli lettere.

Kanskje ønsker du bedre forståelse av kulturforskjeller, det norske språket eller andre ting? Ønsker du bare å ta en prat? Da kan du komme til Gutta på biblioteket, og vi vil gjerne hjelpe deg!

Hvor: biblioteket i Fosskvartalet i Lierbyen

Når: Hver onsdag kl. 11.00 – 12.30 i skoleåret

Dette er et lavterskel drop-in-tilbud. Påmelding er ikke nødvendig.

Tilbudet er en del av bibliotekets digihjelp.

Det går også an å melde behov til kirkens servicekontor på tlf 409 24 950 mandag-fredag kl. 09.00 – 15.00 (ikke sms).

Gutta på biblioteket er diakon for unge, Ole-Jørgen Andersen og diakon for voksne, Aksel Øhrn.

E-bøker gjennom BookBites og Libby

Lier bibliotek låner ut e-bøker gjennom appen BookBites

Med denne appen kan du søke i et stort utvalg e-bøker som du kan låne og lese på nettbrett og mobil, og et foreløpig litt mindre utvalg av lydbøker, som kan lånes og lyttes til på mobile enheter. Ønsker du å bli e-bok-låner, er det i hovedsak tre ting du må gjøre:

1: Last ned appen BookBites, som du finner gratis i Google Play for Android eller App Store for iPhone.
2: Opprett en bruker
3: Lån e-bøker og lydbøker.

Bøker og lydbøker i BookBites kan lånes i tre uker, før de automatisk blir innlevert. Du kan fornye lånetiden hvis det ikke er venteliste. Bøkene kan reserveres hvis de ikke er ledige, og du får varsel når de er ledige. Du kan låne opptil fem bøker om gangen.  BookBites har bøker for både voksne og barn.

Engelske e-bøker og lydbøker kan du låne gjennom appen Libby.

  • Last ned appen Libby fra App Store eller Google Play.
  • Velg Viken som hjemmebibliotek, og oppgi ditt lånekortnummer.

Å låne er gratis. For å bruke tjenesten må du ha lånekort fra Lier bibliotek eller et av de andre folkebibliotekene i Viken. Du kan bruke mobiltelefon eller nettbrett for lån av e-lydbøker og e-bøker på engelsk med Libby. Du kan også logge inn via PC på nettstedet Overdrive.

Nettbiblioteket

Finner du ikke boka du skal ha? Vil du ha tak i eldre bøker?

Nettbiblioteket er en tjeneste fra Nasjonalbiblioteket hvor du kan lese digitaliserte bøker, blader og aviser som er gitt ut frem til år 2000. Disse er gratis tilgjengelig for alle som befinner seg på norsk IP-adresse. Tekstene leses gjennom en vanlig nettleser på PC, nettbrett eller mobiltelefon. Du trenger ikke å logge inn for å benytte Nettbiblioteket.

Det er i dag over 500 000 digitaliserte bøker i Nettbiblioteket.

Trenger du bøker gitt ut etter år 2000, kan du lese hvordan du får tilgang til dette her: Tilgang til pliktavlevert materiale. Etter at du har sendt inn søknad til Nasjonalbiblioteket (Krever bruk av MinID eller FEIDE), får vi den opp i vårt system og aktiverer din tilgang til bokbasen i Nb.no/syn. Du kan da bruke denne i opptil 8 timer på PC i våre lokaler.

Lokalhistoriske bilder

I samarbeid med Lier historielag har vi utviklet et lokalhistorisk bildearkiv. Lier historielag har siden 1980-tallet samlet inn lokalhistoriske bilder, som det nå jobbes med å få registrert og digitalisert. De har nå et digitalt arkiv med over 7000 historiske bilder fra Lier og vel 4000 av disse er nå publisert på Internett. De vil kontinuerlig legge ut nye bilder.

Har du lokalhistoriske bilder, er historielaget interessert i å høre fra deg.
Ta kontakt med bilder@lier-historielag.no

Her kan du søke etter bilder: Lier historielags bildebase

Er du interessert i lokalhistorie, anbefaler vi deg også å søke i Lier biblioteks samling av lokalhistoriske bøker. Her finner du en oversikt:

Lokalhistorisk materiale fra Lier bibliotek

Filmbib

Strømmetjenesten Filmbib er en tjeneste fra Innkjøpsordningen for kort- og dokumentarfilm. Du kan strømme kortfilmer og dokumentarfilmer gratis til PC og håndholdte enheter med Apple/Android-system. For å logge inn på Filmbib bruker du ditt Nasjonale lånekort og samme PIN-kode som du benytter til andre digitale bibliotektjenester. Kontakt biblioteket hvis du mangler PIN-kode.

I Filmbib finner du kortfilmer og dokumentarer av nyere dato, men også flere filmer som går tilbake i tid. Filmene er for både barn og voksne: animasjonsfilmer, eksperimentelle filmer og humoristiske. Også historisk interessante, engasjerende og samfunnsaktuelle dokumentarer og mye mer finner du i strømmetjenesten Filmbib. Det blir stadig lagt til nye filmer i tjensten. Filmbib som app finner du her i AppStore og Google Play.

Strøm filmer gratis med Cineast.no

Cineast er en filmstrømmetjeneste for lånere ved Lier bibliotek. Med nasjonalt lånekort og pin-kode eller passord kan du strømme kvalitetsfilm gratis. Alt du trenger er PC, mobiltelefon eller nettbrett med internettilgang.

Slik gjør du:
Du må ha nasjonalt lånekort på Lier bibliotek, og ha Lier som hjemmebibliotek (spør oss dersom du er usikker på om dette er registrert).

  1. Gå til www.cineast.no i nettleseren.
  2. Velg Lier bibliotek i menylinjen
  3. Velg en film
  4. Tast inn lånekortnummer og PIN-kode/passord (fås på biblioteket om du ikke har det)
  5. Hvis du vil opprette brukerkonto, kan du gjøre det med brukernavn, epostadresse og passord (ikke et krav)
  6. Spill filmen (lånet ditt er aktivt i 48 timer)

Alternativt til nettleser kan du bruke appen Cineasterna til iPhone og iPad. Appen finnes foreløpig ikke for Android, men er på vei.

Du kan låne opp til 7 filmer per uke per låner. Når du låner en film, vil det komme opp hvor mange lån du har igjen. Hvis du har lånt kvoten med filmer, vil det også være en dato når du kan ta opp et lån neste gang. Har du opprettet en brukerkonto kan du se hvor mange lån du har igjen ved å klikke på “Min profil”. Det er lagt inn aldersgrense på filmene som er knyttet til brukerens lånekort.

Les mer om Cineast her

Aviser og blader

Retriever Atekst er Norges største mediearkiv. Her kan du søke i artikler i aviser og magasiner fra hele landet.

Biblioteket abonnerer på tjenesten via IP-adresse, du må derfor sitte på en av våre PCer for å få tilgang.

Flipp – digital tilgang til blader og magasiner

Biblioteket abonnerer på tjenesten Flipp, som gjør at du kan få tilgang til de nyeste numrene av et stort utvalg blader og magasiner på PC, mobil eller nettbrett.

I Flipp finner du de fleste bladene som utgis av Story House Egmont og enkelte titler som utgis av Egmont Kids Media. I tillegg kan du lese mange av Story Houses danske og svenske blader. Til sammen tilbyr Flipp over 90 blader innenfor et bredt interesseområde.

For å aktivere tilgang til Flipp, logger du inn med ditt telefonnummer og et selvvalgt passord.

Gå inn via denne siden for å aktivere konto

Flipp er knyttet til bibliotekets IP-adresse. Det vil si at du må være på bibliotekets nettverk for å få aktivert tilgangen din. Når den er aktivert ved innlogging på biblioteket, har du tilgang i 7 dager. Disse dagene kan fornyes ved nytt bibliotekbesøk.

Flipp kan brukes i nettleser, og som app for Android og iPhone.

Flipp illustrasjon

Pressreader

Pressreader er en avis- og magasintjeneste som gir digital tilgang til aviser og blader fra hele verden. Her kan du lese alt fra Drammens tidende til sørafrikanske Marie Claire.

Pressreader brukes med IP-adresse på våre stasjonære PCer eller bærbar PC’er, og en app på mobile enheter.

Med appen Pressreader kan du lese aviser og magasiner når din enhet er tilkoblet bibliotekets trådløse nett. Du blir tilkoblet via Viken fylkesbibliotek. Er du innlogget i publikumsportalen vår får du tilgang gjennom denne her: Arena: Pressreader Tilgangen virker i 7 dager, slik at du kan fortsette å lese på Pressreader også utenfor biblioteket. Lierbyen og Tranby bibliotek er såkalte “Hot spots” for fri tilgang til Pressreader. Straks du er koblet på appen på disse stedene, har du tilgang i 7 nye dager.

Appen lastes ned gratis fra følgende steder, avhengig om du har Androidtelefon eller iPhone; Pressreader i GooglePlay eller Pressreader i App Store.

Nasjonalbibliotekets avistjeneste

Nasjonalbiblioteket har en stor base med digitaliserte aviser du kan få tilgang til via den digitaliserte basen Nettbiblioteket. Her finner du også bøker, tidsskrifter, bilder, kart m.m.

Hvis du vil lese aviser som ikke er frigjort til den åpne basen (merket med “tilgang i norske bibliotek”) kan du få innloggingsinformasjon fra oss som gjelder for en dag. Da må du benytte PC i våre lokaler. Vi legger ut passord til avistjenesten Nb.no/syn hver dag.

Lesekroken.no

Lesekroken.no er et eventyrbibliotek med digitale eventyr på mange forskjellige språk. Eventyrene kan leses eller bli opplest.

Du kan også fargelegge og legge puslespill. Spør oss hvis du trenger passord til Lesekroken for bruk hjemme, i barnehagen eller skolen.

Verdensbiblioteket

Har du behov for bøker på ditt morsmål? Vil du lese bøker på andre språk?

På siden Verdensbiblioteket.no finner du e-bøker og lydbøker på flere språk, som kan strømmes gjennom tjenesten.

Språkene i tjenesten er albansk, arabisk, tigrinja, thai, tyrkisk, persisk/dari, somali og bosnisk/kroatisk/serbisk.

Verdensbiblioteket er gratis og åpent for alle, så lenge du befinner deg på en norsk IP-adresse.

Alt du trenger er en epost-adresse for å lage deg en bruker til innlogging. Det er ingen begrensning på hvor mange bøker du kan lese eller høre på.

Trenger du å låne bøker på andre språk enn de ovennevnte, kan biblioteket låne inn bøker fra Det flerspråklige bibliotek

Lovdata Pro

Lovdata Pro bibliotekversjon er en egen versjon av Lovdata tilrettelagt for norske bibliotek. Basen er tilgjengelig via IP-adresse på Lier bibliotek.

Det innebærer at bibliotekversjonen kun er tilgjengelig fra bibliotekets lokaler (Lierbyen og Tranby).

Du får tilgang via denne lenken: Lovdata Pro

Bibliotekversjonen inneholder de samme rettskildene som fullversjonen, men ingen personlige arbeidsverktøy.  Brukerne av denne versjonen trenger derfor ikke registrere seg som personlige brukere. Mer enn 150 rettskilder er lett tilgjengelige gjennom rettsområder, registre og søk. Foruten lover og forskrifter , inneholder Lovdata Pro rettsavgjørelser,  som alle publiserte høyesterettsavgjørelser fra og med 1925.

Trenger du hjelp til å finne et dokument, kan denne filmen være nyttig:

Film om Lovdata

Hopp rett ned til innholdet