Ebøker i Bookbites

Ebøker i Bookbites

Ebøker i Bookbites:

Ebøker kan du låne gratis gjennom appen BookBites

Med denne appen kan du søke i et stort utvalg ebøker som du kan låne og lese på nettbrett og mobil, og et foreløpig litt mindre utvalg av lydbøker, som kan lånes og lyttes til på mobile enheter.

Ønsker du å låne ebøker i Bookbites, er det i hovedsak tre ting du må gjøre:

1: Last ned appen BookBites, som du finner gratis i Google Play for Android eller App Store for iPhone.
2: Opprett en bruker
3: Lån e-bøker og lydbøker.

Spør på biblioteket hvis du trenger hjelp. Bruker kan opprettes enten med epost-adresse og selvvalgt passord, eller via Facebook- eller Google-kontoen din. Følg anvisningen på skjermen for å opprette bruker.

Du må ha lånekort (nasjonalt eller lokalt) ved et av bibliotekene som bruker BookBites. Første gang du bruker appen, blir du bedt om å legge inn lånekortnummeret ditt og pinkoden knyttet til lånekortet. Har du ikke denne informasjonen, spør på biblioteket. Det kommer opp en liste over “Mine bibliotek”, som er de bibliotek du har knyttet lånekortet ditt til. Du velger ett bibliotek som hovedbibliotek, dette kan du enkelt endre senere.

Informasjon om lånekort og pinkode legger du bare inn én gang, og du vil forbli innlogget helt til du aktivt logger ut.

Søk:

For å finne bøker i Bookbites, bruk søkefunksjonen for å finne en bestemt bok, eller bla i fristende hyller med nyheter, utvalgte sjangere eller aktuelle tema for ditt lokale bibliotek.

Du kan filtrere søket ditt på ledige bøker, format (ebøker eller lydbøker), alder og språk. Bookbites har bøker for både voksne og barn.

Lån:

For å låne en bok, trykk på den grønne “Lån”-knappen under bildet av boka. Når du har lånt boka, vil det stå “Les” på en grønn knapp, og du kan umiddelbart starte å lese den. Boka kan åpnes igjen på samme enhet, eller på en annen enhet du bruker, og appen husker hvor langt du har kommet. Du må være tilknyttet nett for å laste ned boka når du låner den, men bøker kan ellers leses offline. Lånetiden er 21 dager.

Lier bibliotek har en grense på maks fem bøker du kan låne samtidig. Hvis du prøver å låne flere enn dette, får du beskjed om at du må levere inn en av bøkene du har, før du kan låne en ny bok.

Reserveringer:

Er ønsket bok utlånt, vil det stå “Reservér” på en lilla knapp, og velger du å reservere, vil du få et varsel på enheten din når boka er ledig. Under menyvalget Mine bøker finner du en oversikt over alle dine reservasjoner. Plassen din i reservasjonskøen vises på omslaget til hver enkelt bok.

Innlevering:

Har du lånt en bok, står den øverst på forsiden i bokhylla “Leser nå”. Her ser du også hvor mange dager du har igjen av lånet ditt. Boka leveres automatisk når lånetiden på 21 dager går ut. Hvis du ønsker å levere inn en bok tidligere, gjøres det enkelt ved å trykke på ikonet øverst i høyre hjørne på bokas omslag.

Fornyelse:

Dersom ingen andre lånere står i kø kan boka fornyes. Det gjøres via ikonet på omslaget av den enkelte boka eller lydboka.

Dette er det viktigste du trenger å vite om ebøker i BookBites. Det er en mengde andre valg du kan gjøre, som å endre appens språk, få tekst opplest, endre farge, skriftstørrelse og -type, lyskontrast, linjeavstand og linjefokus. Du kan også søke i bokas tekst, legge inn bokmerker, lage markeringer, lage notater og søke opp ord fra teksten i for eksempel Wikipedia.

Bookbites er utformet blant annet med tanke på å motivere de som har utfordringer med lesing, og det er derfor lagt inn hjelpeverktøy for at lesingen skal gå lettere. Du kan velge å bare ha fokus på én og én linje, noe som blant annet letter lesingen for dyslektikere, du får oversikt over hvor lang tid du har brukt på å lese per dag, og hvor lang tid du har igjen før boka er lest ferdig, estimert på grunnlag av din egen lesehastighet. Ebøker i Bookbites er forsøkt visualisert slik at de skal gi et inntrykk av bokas størrelse, tykkelse og lengde, på samme måte som papirbøker gjør.

Er du interessert i statistikk over din egen lesing, finner du innsikt i leseutviklingen din i menypunktet “Min lesing”. Her kan du se antall minutter lest i går, i forrige uke eller forrige måned, gjennomsnittlig lesehastighet i de ulike periodene, og om du har utviklet deg som leser i løpet av det siste året.

Lydbøker:

Utvalget av lydbøker er fremdeles lite sammenlignet med “trykte” bøker, men vi kan tilby et litt større utvalg av dette formatet i appen BookBites enn vi tidligere har kunnet.
Du søker etter og låner lydbøker på samme måte som ebøker. Ikonet for lydbøker er hodetelefoner. Du kan avgrense søket til å gjelde bare lydbøker. Når du har lånt en lydbok, kan du spole, endre opplesingshastighet og sette på automatisk stopp etter en viss tid (innsovningsfunksjon). Appen husker automatisk hvor langt du har kommet i lydboka til neste gang.

Trenger du hjelp? Spør oss! Vi håper du vil bli fornøyd bruker av BookBites-appen!

Hvis du ikke har lånekort fra før, må du opprette dette før du kan bruke appen. Les her om hvordan bli låner.