God bless America

God bless America

02sep2020

Fra 19:00

At Lier bibliotek, Lierbyen

 ”God bless America” – fake news som banet vei for Donald Trump til Det hvite hus.

Foredrag ved Helge Simonnes. På Lierbyen bibliotek onsdag 2. september 2020. Gratis inngang. På grunn av smittevern er det begrensede plasser. Du kan forhåndspåmelde deg her, hvis du vil være mer sikker på å få plass. Navneregistrering ved inngangen. 

Det går en nasjonalistisk strømning over den vestlige verden. Populistiske politikere spiller ofte på religiøse følelser i folket når de søker velgernes støtte. Det skjedde i stor grad ved de siste valgene i USA, Frankrike, Tyskland, Tyrkia og i mange land i tidligere Øst-Europa. Det er ikke første gang det skjer: Adolf Hitler oppdaget hvor effektivt slagordet «Gott mitt uns» var.

Dette foredraget gir innsikt i hvor farlig det er når religiøse argumenter benyttes i politisk argumentasjon og propaganda. Dette gjelder ikke bare i Amerika, Russland, Frankrike og Tyrkia.  Vi har sett og ser også liknende tendenser i Norge. Tidligere sjefredaktør i Vårt Land, Helge Simonnes, forklarer i foredraget hvilket ideologisk jordsmonn det røres i når det postuleres at noen raser og nasjoner er spesielt utvalgt til «Guds velsignelse». Foredraget er særlig aktuelt nå som USA-valget er i gang.

Helge Simonnes (63) er forfatter og fast spaltist i Dagsavisen, der han kommenterer saker i skjæringspunktet religion og politikk. Han var i 25 år sjefredaktør i Vårt Land.  Simonnes er en mye benyttet foredragsholder i ulike sammenhenger. Han har vært styreleder i Norsk Presseforbund og Norske Mediebedrifters Landsforening. Simonnes også vært med i flere offentlige utvalg.

Foredraget er basert på boken Kampen om korset i politikken som ble lansert under Arendalsuka i august 2019. Utgiver er forlaget Vigmostad & Bjørke. Boken fikk mye oppmerksomhet i mediene da den kom. 

NRKs tidligere USA-korrespondent Bjørn Hansen gir følgende vurdering:

"Det er sjelden jeg går til et foredrag om samfunnsspørsmål som ligger litt i utkanten av mitt tradisjonelle interesseområde, som er internasjonal politikk og økonomi. Men Helge Simonnes` foredrag i U3A på Nesodden ga meg en ny og spennende innsikt i forholdet og skjæringspunktet mellom religion og politikk. Det var en glimrende gjennomgang av et område der jeg må innrømme at mine kunnskaper ikke strekker til. Rikt på innhold og fint avdempet i form.".

 

 


Stengt for kommentarer.