AVLYST: Sankt Hallvard – helgen og symbol

AVLYST: Sankt Hallvard – helgen og symbol

27mai2020

Foredrag ved Ole Rikard Høisæther

Fra 19:00

At Lierbyen bibliotek

 AVLYST GRUNNET KORONA-SITUASJONEN. Noen St. Hallvard-arrangementer vil bli gjennomført digitalt. Vi kommer tilbake med mer informasjon.

Foredrag med Ole Rikard Høisæther med utgangspunkt i boken om Sankt Hallvard. På biblioteket i Lierbyen onsdag 27. mai kl. 19.00. Gratis inngang. 

Året er 1043. En maidag blir Hallvard Vebjørnsson drept med pilskudd ved Lierstranda og Drammensfjorden. Han var 23 år gammel og odelsgutt til storgården Huseby i Lier. Hallvard ble drept fordi han forsvarte en gravid kvinne fra tre forfølgere, som ville straffe henne for tyveri fra en gård litt lenger nord i Lier. Dette martyriet og flere undere knyttet til hans død førte til helgenkåringen ved biskopens og «folkets dom». Sankt Hallvard ble Oslos skytshelgen og dermed også ledd i et politisk maktspill hvor kong Harald ønsket å styrke byen og områdene innerst i Viken mot dansk innflytelse. Samtidig markerer han egen kongemakt og Oslos økende betydning mot det maktsentrum som lå i Nidaros. De hadde Sankt Olav, nå hadde Oslo fått Sankt Hallvard. Ole Rikard Høisæther har skrevet boken om helgenen som også ble profant symbol. Helgenen lever videre i katolske og ortodokse kirker. Som symbol er skikkelsen trolig verdens mest reproduserte helgenbilde. Dette er den første boken om Sankt Hallvard.

Ole Rikard Høisæther er magister i kunsthistorie med klassisk arkeologi, forfatter, forlags- og organisasjonsmenneske. Han har skrevet flere bøker og en rekke artikler, forord, antologibidrag og foredrag om norsk og internasjonal kunst- og kulturhistorie.

 


Stengt for kommentarer.