Hiroshima og Nagasaki 75-årsmarkering

Hiroshima og Nagasaki 75-årsmarkering

Hiroshima og Nagasaki 75-årsmarkering

Den 6. august 2020 er det 75 år siden atombomben Little Boy ble sluppet over Hiroshima. Nesten alt innenfor en 1,5 kilometer radius ble jevnet med jorden og flere hundre tusen ble rammet. Tre dager senere sto Nagasaki for tur. Det er anslått at cirka 213 000 personer døde innen utgangen av året 1945 som følge av atombombene og strålingsskader.

Hiroshima og Nagasaki er en viktig påminnelse om atomvåpenets katastrofale humanitære konsekvenser. Det er det mest destruktive og inhumane våpenet som finnes. Atombombene endret verden og gav opphav til drømmen om en atomvåpenfri verden.

I år, 75 år etter at bombene falt over Hiroshima og Nagasaki, ønsker Nei til Atomvåpen å gjennomføre en en bredere og landsomfattende markering. Prosjektets overordnede mål er å iverksette en rekke koordinerte tiltak som formidler informasjon om atomvåpenets historie og relevans i dagens samfunn, bidrar til økt folkeopplysning på tvers av aldersgrupper og skaper engasjement  om atomvåpensaken i vår tid.

Lier bibliotek deltar på denne markeringen med en “fredsuke” på biblioteket fra 4. til 7. august. Her vil vi ha en utstilling med aktuelle bøker og et ønsketre hvor publikum kan henge opp personlige fredsønsker. Det blir anledning til å brette sine egne fredstraner av papir. Biblioteket stiller med fargerikt origamipapir og bretteinstrukser. Nei til atomvåpen har laget et informasjonshefte med mye interessant stoff som publikum kan ta med seg. Vi har satt ut en utstilling med bøker etter anbefaling fra Nei til atomvåpen.

Vil du lære hvordan du bretter papirtraner? Last ned bretteinstruks her (pdf)
Vil du lære hvordan du bretter fredsdue i papir? Last ned bretteinstruks her (pdf)

Du kan også se på disse YouTube-lenkene for inspirasjon:
Videolink: Hvordan brette papirtrane
Videolink: Hvordan brette papirdue

Opplysningsprosjekt:

I den norske befolkningen ser vi en betydelig mangel på historisk og aktuell bevissthet, forståelse og engasjement rundt atomvåpenspørsmålet, konsekvensene atomvåpenindustrien har hatt for urbefolkninger, naturen og klima, eller betydningen av nedrustning og avskaffelse. Atomvåpen har liten plass i norsk undervisning og norske ungdommers bevissthet. Ungdom vil derfor være en hovedsatsning og en prioritert målgruppe for Nei til Atomvåpen de neste årene og er spesielt viktig innenfor dette opplysningsprosjektet. Ungdomssatsingen innebærer en økt innsats knyttet til folkeopplysning, skolering og andre engasjementsbyggende tiltak spesielt rettet mot ungdom. Økt kunnskapsnivå rundt atomvåpen er viktig i seg selv og vil i tillegg bidra til at flere unge aktivt deltar og engasjerer seg i fred- og nedrustningsarbeid og andre samfunnsrelevante spørsmål.

 

Japan har i årevis vært en kilde for fascinasjon og inspirasjon verden rundt. I Norge har man de siste årene sett en økt interesse for Japan og landets mangfoldige tradisjoner, kultur, mat og estetikk. I tillegg til å opplyse om atomvåpensaken vil årets 75-års markering, gi folk i Norge muligheten til å interaktivt erfare japanske ritualer og fredstradisjoner som papirbretting (origami), ønsketre (inspirert av Tanabata) og papirlanterner (toro-nagashi). Instruksjoner til disse aktivitetene vil også være en del av pakken med materiell som vil tilbys bibliotekene.

 

Sadako og de tusen papirtranene:

 

  • Fortellingen om Sadako og de tusen tranene er en sterk og rørende skildring av en ung jentes skjebne etter bomben falt over hennes hjemby Hiroshima.
  • Sadako har blitt et av de mest kjente symbolene på ofrene for atombomben og et forbilde for mange japanske barn. Sadako var to år gammel da atombomben falt i nærheten av hennes hjem ved Misasabroen i Hiroshima. En gammel japansk legende forteller at den som folder tusen origami-traner – en for hvert år av tranens tusen år lange liv ifølge fabelen – vil få oppfylt et ønske av en trane. Sadako brettet over tusen traner, men døde av leukemi bare 12 år gammel. Etter hennes død reiste Sadakos klassekameratene barnas fredsmonument i Hiroshima med støtte fra over 3000 skoler verden rundt. Historien ble fortalt i boken Sadako og de tusen papirtranene, er blitt et symbol på uskyldige ofre for krig.

Se kortanimasjonsfilmen om Sadakos sterke livshistorie her:
Videolink: Sadako og de tusen tranene

 

Japanske fredstradisjoner

 

  • I Japan er papirtranen (tsuru) blitt et symbol på fred. Dette ser man blant annet ved barnas fredsmonument i Hiroshima. Ved statuen avduket i 1958 av Sadako med en papirtrane legger tusener av japanere hvert år ned papirtraner. I montrene som omringer statuen, er det fargerike origamikreasjoner og andre kunstbidrag av japanske skoleelever.
  • Som man lærer fra fortellingen om Sadako og de tusen tranene, er senbazuru en tradisjon i Japan og brette tusen papirtraner i håp om å kunne få et ønske oppfylt. Denne tradisjonen er fortsatt populær i dag.
  • Tōrō-nagashi er en japansk tradisjon der folk montere papirlanterner og skriver et personlige fredsbudskap før lyktene tennes og settes up på vann. Hver sommer arrangeres dette ritualet langs elvene gjennom Hiroshima og Nagasaki for å minnes atombombene i 1945.
  • Nei til Atomvåpen ønsker å bidra til at barn og unge får muligheten til å brette fredsfugler, lage fredslanterner og henge sine håndskrevne ønsker om et godt liv, lys fremtid og budskap om takknemlighet på et dekorativt tre, inspirert av den japanske sommertradisjonen

 

 

Arrangementer i forbindelse med fredsuken:

Morgenmarkering av Hiroshimadagen på Deichmanske bibliotek Bjørvika

Konserten Aldri mer Hiroshima vises på NRK1 6. august kl. 19.45 eller via strømming på nett

Sjekk arrangementskalenderen for flere hendelser på Lier bibliotek i høst

 

Stengt for kommentarer.