Minibokgildet 3. oktober 2018

Minibokgildet 3. oktober 2018

Minibokgildet 3. oktober 2018

Bokgildet er en årlig bokturné for alle som er interessert i ny litteratur.  Denne kvelden kom en miniversjon av det som var vårens turné til oss! Det ble fristet med godbiter fra både skjønnlitteratur og sakprosa.

Camilla Sørbye fra Buskerud fylkesbibliotek, Arne Henning fra Nedre Eiker bibliotek og Linda Solheim fra Røyken bibliotek presenterte bøkene, som du kanskje gikk glipp av i 2017.

Fikk du ikke vært til stede? Her kan du se en liste med korte omtaler over noen av bøkene som ble presentert. Disse kan lånes på Lier bibliotek, de fleste finnes også som e-bok!

Alf Kjetil Walgermo: Røff guide til Bibelen

Som tittelen sier, en røff guide hvor Bibelen blir forklart på en lett tilgjengelig måte. Hva skjedde mellom David og Goliat, og hva er opphavet til uttrykket «Hele sulamitten»? Enten du knapt har åpnet en Bibel før, eller trenger å friske opp kunnskapene dine, dette er boka du trenger.

 

Bergljot Kaslegard: Det som nesten er sant

Bodvar ligger på sykehus. Hans nærmeste er samlet rundt ham mens de venter på slutten. Gjennom Bodvars minner får vi være med til gården han vokste opp på. Faren hans forsvant under krigen, og det ble Bodvar som måtte ta ansvar for gård og familie. Siden den gang har Bodvar også blitt far. Han stiller spørsmål om han har sveket slik hans far svek ham, og om det er mulig å leve med verdighet selv om man begår feil.

 

Brynjulf Jung Tjønn: Alt det lyse og alt det mørke

Hildegunn har ikke hatt kontakt med sin psykisk ustabile mor på mange år. Nå er hun gravid, og vil møte moren. Vi får være med på en historie tilbake i tid, til Hildegunns oppvekst i en liten bygd på vestlandet. Romanen bygger opp til en dramatisk hendelse som skal prege begge personenes liv i år fremover. Kan man leve med fortiden? Dette er en bok som har hatt høyt utlån hos oss.

 

Lotta Elstad: Jeg nekter å tenke

Forlaget beskriver boka som en sort, feministisk samtidssatire. Vi møter Hedda, som har vært på reise gjennom et kriserammet Europa, sovet på skitne hotellrom og hatt en one-night-stand i Berlin. I Oslo oppdager hun at hun er gravid. Noe som burde være enkelt å gjøre noe med, men viser seg å ikke være det.

 

Victoria Durnak: Senteret

En ung kvinne blir alenemor etter at barnefaren tydelig sier fra at han ikke vil ha noe å gjøre med henne eller barnet da hun blir gravid. Hun flytter til en ny by for å starte på nytt, som tilfeldigvis blir Skien. Her vandrer hun rundt i timevis på det store kjøpesenteret Herkules, hvor hun kan treffe mennesker uten å snakke med dem. Babyen får mat, søvn og bleier, men hun har vanskelig for å knytte seg til dem. En historie om ensomhet, fødselsdepresjon og tristesse, men ikke helt uten komisk anslag.

 

Demian Vitanza: Dette livet eller det neste

Norskpakistanske Tariq vokser opp i Østfold. Når han blir sendt til en streng pakistansk kadettskole, prøver han det meste, som dop og alkohol, og får dårlige venner i det kriminelle miljøet. Så vender han helt om. Han radikalisert og reiser til Syria som fremmedkriger. Hvilke hendelser ligger i forkant av en så dramatisk avgjørelse? Forfatteren møtte Tariq under et skrivekurs i norsk fengsel. Tariq ønsket å fortelle sin historie, og gjennom fengselsbesøk i flere måneder ble den fortalt og nedskrevet. Boken har fått svært gode anmeldelser i landets største aviser. Vi har den som lydbok på CD i tillegg til papir og e-bok.

 

Katrine Sele: Jølster hotell

Jølster var en populær, eller skal vi si upopulær, utfartspost for norske Amerika-farere på 1800-tallet. I dag ligger det et asylmottak der, hvor tusenvis av mennesker ankommer fra hele verden, med et håp om å bli. Forfatteren bor i Jølster, og har intervjuet mange av beboerne på mottaket. Det er blitt varme og nære fortellinger om en side av Norge som er skjult for mange av oss.

 

Gøhril Gabrielsen: Ankomst

Det har kommet flere skilsmisseromaner de siste årene, dette er en av dem. En forsker skal overvintre ved et fuglefjell i Nord-Norge, under formål jobboppdrag. Leseren vil etter hvert forstå at det dreier seg om en flukt fra vanskelighetene hjemme. Datteren er hos eksmannen, og hun venter på en elsker som ikke kommer. Dette er en fortelling om de små og store kriser som rammer oss alle, om venting, om å ønske forutsigbarhet, men måtte tåle det foruroligende.

 

Marianne Mjaaland: Tvang og tvil

En bok om norsk psykiatri sett fra innsiden. Alt er dessverre ikke rosenrødt. Forfatteren har lang erfaring som psykiater, og har sett eksempler på maktmisbruk, overtramp og skadelig medisinering. Hun etterlyser mer åpenhet også i denne delen av helsevesenet, og tydeligere retningslinjer for behandling.

 

Øystein Borge: Det som aldri dør

En norsk høyesterettsdommer og hans kone blir myrdet mens de er på ferie i Nord-Irland. Etterforsker Bogart Bull blir bedt om å bistå det nordirske politiet med å løse saken, da han befinner seg i landet for å besøke morfarens gård. Når forpakteren på gården også blir drept, blir saken straks mer personlig. Morfaren hadde en hemmelighet, som kan spores tilbake til IRAs attentater på 1970-tallet. Det gamle IRA har en ny og ukjent arvtaker, som har bestemt seg for å angripe igjen. Biblioteket har denne også som lydbok på CD.

 

Maia Kjeldset Siverts: Det ble en rotte!

Her får du en samling korttekster, med temaer som onani, narsissisme, følelser som blandes sammen og blir til gulrotkake, og mennesker som blir til dyr. Hvis du vil lese noe annerledes, bør du prøve denne!

Heidi Linde: Talte dager

Vi møter et knippe mennesker, som på ulike måter har innvirkning på de siste dagene i tenåringen Kajas liv. En ung lege prøver å komme seg videre i livet etter en feilvurdering på vakt, en kvinne forsker på livet bak fengselsmurene, en datter har funnet sin far, som ikke vil bli funnet. Og Liv Karin må leve med at de stygge ordene hun sa til sin datter skal bli de siste. Med stor varme og innsikt skildrer Heidi Linde menneskeskjebner og relasjoner. Biblioteket har denne også som lydbok på CD.

 

Bokomtalene er basert på omtaler fra Biblioteksentralen.

 

Vi arrangerer Lesetips-kveld med bibliotekarene hver høst og vår. Her deler vi våre egne favoritter!