Ny app for ebøker blir BookBites

Ny app for ebøker blir BookBites

Ny app for ebøker blir Bookbites. Lånere som har brukt appen Ebokbib vil ikke kunne bruke denne lenger, da den avvikles i løpet av 2020. Fylkesbiblioteket har gjort en avtale hvor ny app for ebøker blir Bookbites. Hva gjør du for å låne ebøker i Bookbites, enten du har brukt Ebokbib eller er helt ny på ebøker?

Bli Bookbites-bruker:

1: Last ned appen BookBites. Denne finner du gratis i Google Play for Android og App Store for iPhone. Appen kan brukes på iPhone og iPad med iOS-versjon 9 eller nyere, Smarttelefoner, nettbrett og lesebrett med Android 5 eller nyere, og Chromebook med Android.

2: Opprett en bruker, enten med epost-adresse og selvvalgt passord, eller via Facebook- eller Google-kontoen din. Følg anvisningene på skjermen for å opprette bruker.

3: Du må ha lånekort (nasjonalt eller lokalt) ved et av bibliotekene som bruker BookBites. Første gang du bruker appen, blir du bedt om å legge inn lånekortnummeret og pinkoden knyttet til lånekortet. Har du ikke denne informasjonen, spør på biblioteket. Det kommer opp en liste over “Mine bibliotek”, som er de bibliotek du har knyttet lånekortet ditt til. Du velger ett bibliotek som hovedbibliotek, dette kan du enkelt endre senere.

Informasjon om lånekort og pinkode legger du bare inn én gang, og du vil forbli innlogget helt til du aktivt logger ut.

Nå er du klar til å bruke Bookbites! Bruk søkefunksjonen for å finne en bestemt bok, eller bla i  hyller med nyheter, utvalgte sjangere eller aktuelle tema for ditt lokale bibliotek.

Du kan filtrere søket ditt på ledige bøker, format (ebøker eller lydbøker), alder og språk. Bookbites har bøker for både voksne og barn.

Låne, reservere, levere og fornye bøker:

For å låne en bok, trykk på den grønne “Lån”-knappen under bildet av boka. Når du har lånt boka, vil det stå “Les” på en grønn knapp, og du kan umiddelbart starte å lese den. Boka kan åpnes igjen på samme enhet, eller på en annen enhet du bruker. Appen husker hvor langt du har kommet. Du må være tilknyttet nett for å laste ned boka når du låner den, men bøker kan ellers leses offline. Lånetiden er 21 dager.

Lier bibliotek har en grense på maks fem bøker du kan låne samtidig. Hvis du prøver å låne flere enn dette, får du beskjed om at du må levere inn en av bøkene du har, før du kan låne en ny bok.

6: Reserveringer: Er ønsket bok utlånt, vil det stå “Reservér” på en lilla knapp. Velger du å reservere, vil du få et varsel på enheten din når boka er ledig. Under menyvalget Mine bøker finner du en oversikt over alle dine reservasjoner. Plassen din i reservasjonskøen vises på omslaget til hver enkelt bok.

7: Innlevering: Har du lånt en bok, står den øverst på forsiden i bokhylla “Leser nå”. Her ser du også hvor mange dager du har igjen av lånet ditt. Boka leveres automatisk når lånetiden på 21 dager går ut. Hvis du ønsker å levere inn en bok tidligere, gjøres det enkelt ved å trykke på ikonet øverst i høyre hjørne på bokas omslag.

8: Fornyelse: Dersom ingen andre lånere står i kø kan boka fornyes. Det gjøres via ikonet på omslaget av den enkelte boka eller lydboka.

Andre valg du kan gjøre, er å endre appens språk, få tekst opplest, endre farge, skriftstørrelse og -type, lyskontrast, linjeavstand og linjefokus. Du kan også søke i bokas tekst, legge inn bokmerker, lage markeringer, lage notater og søke opp ord fra teksten i for eksempel Wikipedia.

Få innsikt i lesingen din:

Bookbites er utformet også for å motivere de som har utfordringer med lesing. Det er lagt inn hjelpeverktøy for at lesingen skal gå lettere. Du kan for eksempel velge å bare ha fokus på én og én linje. Du får oversikt over hvor lang tid du har brukt på å lese per dag, og hvor lang tid du har igjen før boka er lest ferdig. Tidsestimatet er basert på din egen lesehastighet. E-bøkene er forsøkt visualisert slik at de skal gi et inntrykk av bokas størrelse, tykkelse og lengde, på samme måte som papirbøker. Er du interessert i statistikk over din egen lesing, finner du innsikt i leseutviklingen din i menypunktet “Min lesing”. Her kan du se antall minutter lest per dag og gjennomsnittlig lesehastighet i de ulike periodene.

Lydbøker:
For de som har etterspurt lydbøker i ebok-format, kan vi endelig komme med et litt større utvalg enn vi har hatt mulighet til tidligere. Det er ikke inngått fullgode avtaler mellom lydbokforlagene og bibliotekene ennå, og utvalget av lydbøker er fremdeles lite sammenlignet med “trykte” bøker. Men utviklingen går rett vei, og det er det nå noen flere forlag som tilbyr dette formatet gjennom utlån i app. Du søker etter og låner lydbøker på samme måte som ebøker. Ikonet for lydbøker er hodetelefoner. Du kan avgrense søket til å gjelde bare lydbøker.
Når du har lånt en lydbok, kan du spole, endre opplesingshastighet og sette på automatisk stopp etter en viss tid (innsovningsfunksjon). Appen husker automatisk hvor langt du har kommet i lydboka til neste gang.

Trenger du hjelp? Spør oss! Vi håper du vil bli fornøyd bruker av BookBites!

Trenger du lånekort? Se skjema for registrering av lånekort her.

Stengt for kommentarer.