Akvaponi

Akvaponi i drivhuset

Frem til sommeren 2022 hadde vi tilbudet «Grønt verksted» på Lier bibliotek, hvor barn og unge kunne bli med på ulike aktiviteter tilknyttet akvaponi-anlegget i drivhuset vårt. De var med på å passe på fiskene våre, fulgte opp akvaponi-anlegget og lagde kunstneriske aktiviteter rundt dette, blant annet en egen Akvaponi-sang med dansekoreografi til.

Aktivitetene besto ellers av å lære mer om akvaponi, fisk og planter, sirkulære vekstprosesser og bærekraftig landbruk. I følge med årstidene ble det workshops med inspirasjon fra naturen. Akvariefiskene ble passet på, og hvert barn hadde ansvar for mating på en bestemt dag. for at de skulle ha et hjem å trives i. Det ble også smakt på smågrønt. 

Akvaponi er kort forklart et sirkulært kretsløpsystem som kombinerer fiskeoppdrett (aquaculture) og vannbasert planteproduksjon (hydroponics). Avføring fra fisk gir næring til planter, og plantene gir næring tilbake til vannet fiskene lever i. Akvaponianlegg kan bygges i mange forskjellige varianter og størrelser. I biblioteket ble det plassert et demonstrasjonsanlegg som viste prinsippene i praksis.

Aktivitetsleder for grønt verksted var Anne-Britt Rage, en av kunstnerne som har stått bak anlegget i biblioteket.

Tilbudet var for barn fra 4. trinn. Det var gratis å bli med. Drop-in hver gang.

Her kan du lese mer om det kunstneriske prosjektet Tigerworm Aquaponics Project & Society, som var et samarbeid mellom Radwan Zanhar, Anne-Britt Rage, Christel Fetzer og Anneke von der Fehr.

Her kan du se bilder fra Grønt verksted som ble arrangert i høstferien 2021:

Prosjektet ble avsluttet sommeren 2022.

Hopp rett ned til innholdet