Inn og ut av eksil – et musikkåseri om Bob Dylan

Inn og ut av eksil – et musikkåseri om Bob Dylan
Ved Fartein Horgar.
Lierbyen bibliotek onsdag 29. november kl. 18

Inn og ut av eksil

Et musikkåseri om Bob Dylan. Ved Fartein Horgar.

Lierbyen bibliotek onsdag 29. november kl. 18

«Jeg bryter ingen regler. Det finnes ingen regler», sa Bob Dylan for om lag 60 år siden, etter å ha brutt enhver regel innen populærkulturen. Noen oppbrudd senere: «Til uken skal jeg finne opp en ny Bob Dylan til dere. Vi får se hvor lenge han varer.»

Siden den gang har han kontinuerlig fremstått i uventet personae, fornyet rocken, og som den første musiker, mottatt Nobelprisen i Litteratur. Musikkforedraget «Inn og ut av eksil» viser hvorfor denne, i tillegg til alle høythengende musikkpriser, er en naturlig følge av hans versekunst.

Allerede tidlig i 20-årene avslørte han litterær orientering fra folk og blues, over jødisk sangtradisjon til fransk symbolisme, samt en tradisjonsbevissthet med forbindelseslinjer til så vel klassisk litteratur og borgerkrigens viser.

I hans 79. år slapp han «Rough and Rowdy Ways». Albumet demonstrerer en fabelaktig evne til fornyelse, til å være aktuell, til å sette dagsorden. USA er i krig med seg selv, Bob Dylan er krigskorrespondent.

Ved siden av en rekke plateutgivelser, utstillinger av maleri, grafikk og sveisekunst, har Bob Dylan utgitt bøkene «Memoarer 1», «The Nobel Lecture» og en studie av musikken han vokste opp med, «The Philosophy of modern Song» (2022), og turnert sammenhengende siden 1988.

Gjennom kåsering og musikkinnslag vil Fartein Horgar vise linjer i kunstnerskapet, og forsøker å forstå det.  Kanskje blir det også innslag av mandolin.

Bob Dylan 1984

Fartein Horgar

Fartein Horgar har et livslangt forhold til Bob Dylan tekstunivers. I 1988 ga han ut romanen JOKERMAN, om en norsk poets jakt Karibia rundt etter mesteren. I 2012 var han medforfatter til BOB DYLAN LEKSIKON. Fra 2016 til 2021 ga forfatteren ut den kritikerroste romanserien «VESTINDIAKVINTETTEN», om norsk-dansk kolonihistorie, og reiseskildringen «ALLTID ET ANNET STED».

Fartein Horgar

Hopp rett ned til innholdet