Raushet er gull

Raushet er gull

Raushet er gull:

Vi lever i et prestasjonssamfunn, hvor et økende antall unge mennesker får problemer med psykisk helse. Et rausere samfunn kan gjøre oss mer robuste mot disse utfordringene. Hvordan møter vi de som er annerledes? Klarer vi å legge fordommer til side og være rause? Og hva vil det si å være raus?

10. oktober 2018 markerte vi Verdensdagen for psykisk helse på biblioteket. Årets tema var “Vær raus”, og i den forbindelse inviterte vi til dialogmøte. Paneldeltakerne var:


Benjamin Elias Solvang
– kjent fra NRK-serien «Stemmene i hodet» og leder for Harry Benjamin ressurssenter ung (HBRS)

Lars-Petter Eggen – samfunnskontakt for Strømsgodset fotball

Mette Justad – rektor ved Egge skole

Kristin Karlbom Sveaas – helsetjenesten/ungdomshjelpa

Ordstyrer: Oda Rygh

I samarbeid med Beredskapsteamet mot mobbing og Folkehelsekoordinator.

 

Vil du lese bøker som omhandler tema innen psykisk helse, raushet, annerledeshet og prestasjonssamfunn? Vi anbefaler disse:

Kathrine Aspaas: Den emosjonelle revolusjon

Den teknologiske revolusjon har for lengst vært over oss, men hva med det menneskelige? Maskiner kan aldri overta for kreativitet og følsomhet. Kathrine Aspaas viser oss hvordan vi kan bruke følelsene våre til hjelp gjennom endringer og utfordringer. Aspaas har også skrevet Raushetens tid

 

Eivind Eidslott: Livet med Marikken
Eidslott skriver om hvordan det er å ha en datter med Down syndrom. Her tegner han et varmt bilde av kjærlighet til datteren fremfor bekymringer, muligheter fremfor begrensninger. Marikkens foreldre har i flere år holdt foredrag om Down syndrom på Oslo universitetssykehus.

 

Oda Rygh: Når livet er kjipt : håndbok for unge folk

Livet er kjipt for alle i blant, men for noen blir nedturene for store. Og da kan de bli tøffe å takle, og kanskje takles de på feil måte. Noen orker ikke å stå opp. Noen drikker for å slippe unna tanker. Noen slutter å betale regninger. Her får du en bok med råd om alt fra energi- og tidsbruk til økonomi og rus, om hvordan du som er ung kan holde livet i gang når det føles ekstra kjipt.

 

Susan Cain: Stille : introvert styrke i en verden som aldri slutter å snakke

Er du blant de introverte, som føler du lever i en verden hvor utadvendthet er den ultimate kvaliteten? Forfatteren har prøvd å leve etter kravene om selvhevdelse og realisering, som den ekstroverte verdenen krever, men innså at hun var introvert. Her skriver hun om hvilke styrker og kvaliteter de introverte innehar.

 

Ingar Holm og Hans Arne Odde: Ingen er bare det du ser

Suksesstreneren, finansrådgiveren, drapsmannen og alkoholikeren – hva har de til felles? Ikke mye annet enn at de har vært utsatt for store prøvelser i livet, og har kommet videre. I denne boka som er blitt til i et samarbeid med Kirkens Bymisjon i Drammen, portretteres 11 personer som på ulike måter forteller sin sterke livshistorie.

 

Kari Løvendahl Mogstad: Kroppsklemma

En svært aktuell bok i dagens utseendefikserte verden, hvor tv-stjerner, motebransen og SoMe’ere viser til et uoppnåelig kroppsideal. Forfatteren er lege og møter barn og unge som sliter i en hverdag med økende kroppsfokus og prestasjonspress. Her gir hun konkrete råd til hvordan foreldre kan imøtekomme disse kravene og være en god rollemodell.

 

Frode Thuen: Kunsten å være voksen

Hvilke valg skal vi ta for å leve som gode, lykkelige og eksemplariske voksne? Familieterapeut Frode Thuen gir råd om å ta veloverveide valg når det kommer til familie, kjærlighet og samliv, foreldrerollen, arbeidslivet og livsstil. Iblant inntreffer livskriser, og som familieterapeut har Thuen erfaring med å behandle disse. Boka gir eksempler på noen av slike møter på terapirommet.

 

Oliver Burkeman: Motgift

Mens mange av bøkene under kategorien helse og livsstil handler om å bli lykkelig, mener forfatteren av denne boka at du ikke blir lykkeligere av å hele tiden strebe etter lykke. Rådet er å heller akseptere usikkerhet, dine feil og det uperfekte. Aksept er et nøkkelord innen psykologien, ungdommen snakker om å «own your shit» og buddhistene finner ro når tankene ikke invaderer, men bare får fri passasje. Livet blir aldri perfekt, men aksepterer man dette kan man få mange gode opplevelser på veien.

 

Bokomtalene er basert på omtaler fra Biblioteksentralen.