Ren poesi med Ellen Wisløff 14. november 2018

Ren poesi med Ellen Wisløff 14. november 2018

Ellen Wisløff besøkte biblioteket 14. november 2018. Som innehaver av Instagram-kontoen @renpoesi er hun blitt kjent som damen som har satt poesien på dagsordenen igjen!

Ellen Wisløff er opprinnelig fra Lier, og deler daglig dikt skrevet av hovedsakelig publiserte, nordiske diktere. Instagramkontoen følges av over 100.000 mennesker. Hun har også gitt ut tre diktsamlinger, basert på de diktene som legges ut på instagram: Ren Poesi, Mer Ren Poesi og Skitten Poesi. Hun jobber nå som programleder i Ordet fanger på NRK P2, sammen med poet Endre Ruset.

Bokbader for kvelden var Benedicte Wessel-Holst, som er journalist i KK og kjenner både Ellen Wisløff og prosjektet Ren Poesi godt.

Det ble en fin samtale mellom de to, om poesiens rolle i det moderne menneskets liv. Spesielt ønsket Wisløff å legge vekt på at poesi ikke er vanskelig tilgjengelig, men lever blant oss og har gjort det lenge. Poesi har lenge vært der i litteratur og musikk, men diktformen har kanskje ikke like stor plass i folks hverdag. Det har vært tanken bak prosjektet Ren Poesi å gjøre noe med dette – formidle og løfte poesien frem i lyset, og vise at mange av diktene er lette å forstå, og umiddelbart tilgjengelig.

Ren Poesi får spørsmål om dikt til konfirmasjon, bryllup og begravelser, og folk forteller om at de har lest dikt i livsfaser da de har behøvd det mest. Noe som viser at poesi treffer oss i hjertet og berører. Dette er selvfølgelig også morsomt å formidle tilbake til dikterne. Poesi finnes også som poesislam, en variant som er en blanding av hip-hop og diktlesing. Norske Evelyn Rasmussen Osazuwa vant VM i poesislam i 2017, noe som tyder på en nyvunnen popularitet av en gammel litterær form. Poesi i sosiale medier og i poesifilm er andre moderne varianter som blomstrer opp.

Vil du lese poesi? Vi har en rikholdig lyrikksamling på Lier bibliotek. Trenger du hjelp til å finne riktig dikt når du bare husker en strofe, ikke husker forfatter eller vil vite hvilken bok diktet står i, kan diktregisteret , drevet av Elverum bibliotek, være nyttig.  Og selvfølgelig anbefaler vi Ellen Wisløffs Instagram-konto @renpoesi