Sommerferielesing

Sommerferielesing

Sommerferien er igang eller rett rundt hjørnet for mange. Ferietid betyr ofte bedre tid og for mange er det å kunne sløve i sola med en god bok den perfekte måten å tilbringe dagen på. Eller kanskje du skal reise langt og trenger noe å lese eller lytte til på veien?

Vi på biblioteket kommer her med noen bokanbefalinger som vi synes passer godt i sommervarmen.

“Rød mann/sort mann” av Kim Leine

Anbefalt av Irene, bibliotekar på Tranby

Dette er ein historisk roman om koloniseringa av Grønland (1728 og framover). Det er ein kollektivroman, vi følgjer både høg og låg i samfunnet, men «Grønlands profet» – Hans Egede står sentralt i forteljinga.

Boka har absolutt ingenting med sommar å gjera, idyllen er så visst ikkje påtrengande. Tvert imot, her er det vinterstormar, skodde, årelating, død og fordervelse. Dramatikk både på ytre og indre plan. Fin bok dersom ein liker ei god røvarhistorie.

PS: Kim Leine er ein norsk/dansk forfattar, han fekk Nordisk råds litteraturpris i 2013. Han har budd på Grønland i 15 år, og kjenner både landet og historia godt. Forfattaren presiserer at han er historieforteljar, ikkje faghistorikar.

Her kan du se om boka er ledig eller reservere den.

 

“Morderens ape” av Jakob Wegelius

Anbefalt av Asbjørg, bibliotekar i Lierbyen

Morderens ape er fortellingen om Sally Jones – hvis agenda er å renvaske sin beste venn, sjømannen Henry Koskela fra en mordanklage. Intet merkverdig i det – bortsett fra at Sally Jones er en menneskeape. En hunngorilla som en gang ble fanget, lenket og brukt av mennesker og som tidlig fikk lære om menneskelig grådighet og ondskap.
For denne boken, som er en frittstående fortsettelse av den grafiske romanen «Legenden om Sally Jones», fikk Jakob Wegelius nordisk råds pris for barne- og ungdomslitteratur i 2015. Ikke uten grunn, det er en særdeles fengende og medrivende fortelling som gir assosiasjoner til både Dickens og Tusen og en natt. Den kan best beskrives som en klassisk eventyrfortelling, en sjøroman og all-aldersbok.
Historien, som er lagt til 1920-tallet, tar oss med på en reise som starter i Lisboa, via verdenshavene til India og tilbake til Lisboa igjen. Underveis møter vi mennesker fra forskjellige samfunnslag og miljøer, snille som onde – og får ta del i deres lykke og ulykke. Hele tiden med mordanklagen mot Henry Koskela som en rød tråd gjennom fortellingen.

Det interessante, og spesielle, med denne boken er at den fortelles via menneskeapen Sally Jones´ øyne. Hun er stum, men kan lese og skrive og er særdeles fingernem. Hun er lydig, lojal (mot de som fortjener det), arbeidsom og tålmodig. Hennes mange gode egenskaper står i sterk kontrast med en del av de grådige og egoistiske menneskene hun møter. Men forfatteren er tro mot den klassiske fortellingen og lar godheten seire. Dette gir boken en god moral uten på noen måte å være moralistisk.
Aldersmessig er boken fra forlagets side plassert blant bøkene for ungdom, men jeg mener at den fungerer like godt for pensjonisten som til høytlesing for 12-åringen. Den er flott illustrert av forfatteren, med blyanttegninger, som gir et autentisk inntrykk. Boken er på hele 525 sider, hvilket i utgangspunktet er minst dobbelt så mange sider som jeg normalt ønsker av en bok, men denne gangen var det ikke EN side for mye…

Her kan du se om boka og e-boka er ledige eller reservere dem.

 

“I de dype skoger” av Bill Bryson

Anbefalt av Tone, bibliotekar i Lierbyen

Sett deg ned og les om hans lange vandring i Appalachene, fra sydstatene til langt nord langs den amerikanske østkysten. 3000 kilometer i villmarken langs verdens lengste merkede tursti. Fra sommerhete til vinter og snø. Bryson går, forteller om dyr og mennesker han møter, og fyller på med historie om området og anekdoter av det humoristiske slaget.

Det er så en får lyst til å gå selv! Eller se filmen som du også finner på biblioteket.

Her kan du se om boka og filmen er ledige eller reservere dem.
 

“Corto Maltese: Balladen om det salte hav” av Hugo Pratt

Anbefalt av Tom Kenneth, bibliotekar på Tranby

“Når jeg vil koble av leser jeg Engels’ essay; når jeg trenger noe å bryne med på, leser jeg Corto Maltese”
– Umberto Eco

Hugo Pratt sin antihelt Corto Maltese er en av de mest fascinerende karakter jeg vet om. Historien starer med at Corto blir reddet der han ligger korsfestet på en flåte i Stillehavet. Herfra får vi en historie spekket med mystikk, action og romantikk. Lykkejegeren Corto og hans tvilsomme venn Rasputin blir innblandet i våpenhandel, kidnapping og andre tvilsomme affærer, mens første verdenskrig holder på å bryte ut. Dette regnes som et av utgangspunktene for starten på moderne, episke tegneserier for voksne.

Denne boka har vi dessverre ikke på Lier bibliotek eller filialen på Tranby, men den kan alltids lånes inn fra et annet bibliotek.
 

“Sommerboken” av Tove Jansson

Anbefalt av Marte, arrangementsansvarlig Kulturkontoret

En fantastisk bok som rører langt inn i hjertet! Forundring, vennskap, sårbarhet og minner er bare noe av det denne lille boken tar for seg.
Boken gir glimt fra Sophias hverdag på sommerøya sammen med bestemor og pappa. Mammaen til Sophia er død og gjennom hennes vennskap til den helt ærlige bestemoren blir finurlige små og store temaer beskrevet på en måte som bare Tove Jansson kan. Her er det humor og filosofi i skjønn forening.
Boken er liten og nett og kan lett puttes med i strandbagen eller i kofferten.

Her kan du se om boka er ledig eller reservere den.
 

“Den glemte hagen” av Kate Morton

Anbefalt av Nina, bibliotekar i Lierbyen

Denne boken er en av mine favorittbøker og Kate Morton er en av mine favorittforfattere. Måten hun skriver på og hvordan historiene ofte avslører alle hemmeligheter fra fortiden til oss lesere, men ikke til karakterene i boka, synes jeg er et så stilig trekk. Noe som også gjelder for denne.

I 1913 kommer Nell som barn alene fram til Australia på et skip fra England. På sin 21-årsdag får hun vite noe som forandrer livet hennes for alltid. I 1975 reiser hun tilbake til England for å finne ut om sin fortid og når Nell dør i 2005, arver barnebarnet Cassandra et lite hus etter henne. Huset ligger ved den “glemte hagen” og Cassandra begynner å nøste opp i familiehemmligheter som går utover bestemorens mystiske ankomst til Australia.

Denne boka er for deg som liker mysterier, hemmeligheter og tykke bøker. En historie man virkelig kan dykke ned i og som blir med deg videre.

Her kan du se om boka og lydboka er ledige eller reservere dem.
 

Vi ønsker alle en fortreffelig sommer!

🙂

LagreLagre

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *